Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Correct banden verwisselen

Om de wegligging, wendbaarheid en prestatievermogen van uw voertuig te verbeteren, adviseren wij u om vier identieke of vergelijkbare banden te monteren. Indien uw banden niet identiek zijn dan kan het zijn dat één van de assen niet net zo snel reageert, of niet op dezelfde wijze als de andere, waardoor het hele voertuig moeilijk controleerbaar kan worden.

Vervanging van slechts één band

Indien uw banden een minimaal slijtagepercentage hebben, dat wil zeggen dat de diepte van de hoofdgroeven maximaal is, maar dat u een door lek of ongeluk beschadigde band moet verwisselen, dan dient u deze noodzakelijkerwijs te vervangen door eenzelfde band. De nieuwe band dient over dezelfde specificaties te beschikken als de oude en moet van hetzelfde merk zijn met dezelfde profiel/structuur, snelheids/lastindex en uiteraard met dezelfde afmetingen.

Wat wordt bepaald in het verkeersreglement:
"Het verschil in diepte tussen de hoofdgroeven van twee banden, gemonteerd op dezelfde as, mag niet hoger zijn dan 5 millimeter. "

Verwisselen van twee banden

Indien twee van uw banden het maximale slijtagepercentage hebben bereikt dan dient u die te vervangen door twee identieke of vergelijkbare banden. Kies noodzakelijkerwijs voor banden met dezelfde kenmerken als degene die al op uw voertuig aanwezig zijn.

Waarom nieuwe (of de minst versleten) banden vóór monteren eerder dan achter? Het verlies aan grip van de achterbanden is niet of weinig onder controle te houden door de bestuurder. Met het achter monteren van de nieuwe banden kan de balans bewaard blijven tussen de grip van de beide assen bewaard, waardoor uw veiligheid toeneemt: de vooras wordt, ondanks zwakke grip, gecontroleerd door uw handelen op het stuur, terwijl op de achteras maximale grip wordt bereikt door de nieuwe banden.

Wanneer twee nieuwe banden zijn gemonteerd op uw voertuig, twijfel dan niet uw garagehouder te vragen waarom de banden op een van de assen sneller is versleten dan op de andere. Dit kan zijn veroorzaakt door slechte uitlijning of door slechte geometrie (klik hier voor extra informatie).

PNEUS ONLINE adviseert niet te wachten tot de slijtage-indicator is bereikt omdat bij regen het gevaar van aquaplaning ontstaat vanaf 2.0 millimeter - of 3.0 millimeter bij een brede band.

Wat wordt bepaald in het verkeersreglement: "Een slijtage-indicator van 1.6 millimeter geeft de wettelijk minimum hoogte van het rubber aan.

Verwisselen van vier banden

Indien vier banden tegelijkertijd zijn versleten beschikt u over meer flexibiliteit voor het kiezen van nieuwe banden. Indien u tevreden was met uw oude banden, dan kunt u weer dezelfde nemen. Is dat niet het geval en wilt u een ander profiel of ander merk, dan is het uiteraard noodzakelijk te weten of die banden passen op uw voertuig. U kunt kiezen voor banden die duurzamer en comfortabeler zijn, of die hogere prestaties leveren, afhankelijk van de gezochte criteria en van uw rijstijl, maar altijd afhankelijk van de aanbevelingen en officiële goedkeuring van de fabrikant van uw voertuig.

Nadat u hebt bepaald hoeveel banden u moet vervangen, zult u moeten bepalen welke afmeting en type band die u zoekt.

Welke prijs/kwaliteitsverhouding?

Wanneer u vindt dat de beste aan uw voertuig aangepaste band te duur is in verhouding tot een ander merk, vergeet dan niet andere criteria mee te wegen in het beoordelen van de prijs van de banden zoals levensduur, prestatievermogen, comfort, kwaliteit, enz. Wat is de meerprijs per kilometer bij minder dure banden?

Als u denkt 30 000 kilometer te rijden met deze banden en de voor uw voertuig meest geschikte band 10 EUR meer kost dan een ander merk, dan zult u verrast zijn om te weten dat het verschil in kosten per kilometer 0.00025 EUR bedraagt. Rechtvaardigt dit verschil van 10 EUR de aankoop van een minder goed afgestemde band?

Zoeken
Autobanden