Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Bandengrip wijzer AUTO

Net als remkracht, maakt de grip van de banden essentieel onderdeel uit van de veiligheid voor de bestuurder en zijn passagiers. Deze grip kan variëren van 1 tot 10, afhankelijk van type band, profiel, breedte, kwaliteit van het wegdek, maar vooral van de weersomstandigheden.
Aan de hand van de volgende drie scenario's leggen wij u op eenvoudige en exacte wijze enkele basisprincipes uit met betrekking tot banden en hun gebruik.

Op droog wegdek

Het meest ideaal is het rijden met gladde (ook wel slick genoemd), zo breed mogelijke banden om het loopvlak te vergroten en de grip te verhogen.

Voordeel: Tijdens het versnellen of in een bocht zou de grip op het wegdek verbeteren dankzij de vergroting van het loopvlak. Het voertuig zou zich gedragen als was het aan de weg "vastgeplakt".

Nadeel: Belangrijke vervorming van het chassis indien het voertuig onvoldoende stijf is, alsook afname van de aandrijfkracht en versnelling, te wijten aan de vele contacten en wrijvingen met het wegdek.

Tussenoplossing: Vind, afhankelijk van de stijfheid van het chassis, een juiste tussenweg tussen gladde banden en banden met weinig profiel, om optimale grip te bereiken. Pas ook de breedte van de band aan het vermogen van het voertuig aan.

Op nat wegdek

Op dit soort wegdek kun je maar beter goed voorbereid zijn. Niet alleen moet rekening worden gehouden met de grip, maar ook met de afwatering door de band. Banden met profiel zijn dus onontbeerlijk. Het meest ideaal zou zijn om de afmeting van het profiel aan te passen aan de breedte van de band. Een V-profiel wordt aangeraden.

Voordeel: Het water wordt beter afgevoerd tot aan de uitgang van de profielen.

Nadeel: De grip vermindert door een smaller loopvlak.

Tussenoplossing Afhankelijk van de afmetingen van uw banden en afhankelijk van uw motorvermogen zult u het gaspedaal minder ver moeten intrappen, zowel in de bocht als op de rechte lijn. Over het algemeen geldt dat, hoe breder uw banden zijn, hoe voorzichter u zult moeten zijn bij sterke regenval.

Besneeuwd/beijzeld wegdek

Het overgrote deel van de bestuurders is niet gewend om op dit type wegdek te rijden; het is dus belangrijk om in een dergelijke situatie extra oplettend te zijn. In extreme gevallen is het beter om spijkerbanden of kettingen te gebruiken. Voor dagelijks gebruik in de winter, wordt het aangeraden om sneeuwbanden met een lamellenprofiel te gebruiken om maximaal grip te hebben op het wegdek.

Voordeel: Het profiel van winterbanden bevat veel meer en veel diepere groeven, wat bevordelijk is voor de grip op een glad wegdek. Dit profiel wordt ook lamellen genoemd.

Nadeel: Ongeveer tien keer minder gripvermogen op droog wegdek.

Tussenoplossing: Op besneeuwd/beijzeld wegdek zal men op soepele wijze moeten rijden (versnellen, remmen, bochten) en altijd in een hogere versnellingsverhouding moeten rijden dan bij droog weer.

Zoeken
Autobanden