Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Waarom uw auto uitrusten met winterbanden?

Vanaf het moment dat de thermometer een temperatuur beneden de 7°C aangeeft, nemen de prestaties van een zomerband af. Het doel van winterbanden is ervoor te zorgen dat uw voertuig bij koud weer optimaal grip houdt op de weg.

1. Waarom mijn voertuig uitrusten met winterbanden?

Het wordt aangeraden om winterbanden te monteren vanaf de maand november tot en met maart. Deze aanbeveling geldt des te meer voor automobilisten die in geografische zones met strenge winterse weersomstandigheden reizen. Het is heel belangrijk dat de winterbanden in goede staat verkeren omdat versleten winterbanden absoluut niet efficiënt meer zijn op besneeuwde of beijzelde wegen. PNEUS-ONLINE raadt u aan om 4 winterbanden te monteren (ook sneeuwbanden genoemd) om een goede grip te hebben in de winter en raadt u ook aan de winterbanden te vervangen zodra het profiel een diepte van 3,5 mm heeft bereikt.

1. Wegligging

Vanaf het moment dat de thermometer een temperatuur aangeeft van beneden de 7°C, beschikt de band niet meer over dezelfde eigenschappen, wat zijn weerslag heeft op de reacties van de band en van het voertuig.

2. Remmen en aandrijving

Dankzij het grote aantal kenmerkende lamellen wordt de grip van de band geoptimaliseerd en de remweg bij heel lage temperaturen verkort.
De winterband biedt een betere tractie op sneeuw en beijzelde weggedeelten, zelfs voor de zwaarste voertuigen (4x4, bedrijfswagens...).

3. Veiligheid

Ondanks alle technologische vernieuwingen als rembekrachtiging, trajectcontrole of andere anti-slip systemen op het voertuig (ABS, EPS, ASR, ...), is hun nut in winterse omstandigheden pas optimaal wanneer het voertuig met winterbanden is uitgerust; met zomerbanden of all season banden zijn de prestaties van deze systemen sterk verminderd. Wat ook de weersomstandigheden zijn (sneeuw, ijzel, regen), met winterbanden kunt u in alle veiligheid rijden.

2. Hoe ziet een winterband er uit?

  1. Een winterband onderscheidt zich van een zomerband door de dichtheid van het rubber. In tegenstelling tot een zomerband, wordt het rubber van een winterband niet hard en zorgt het ervoor dat het voertuig beter grip heeft op de weg bij hele lage temperaturen.
  2. Dankzij het grotere aantal lamellen is ook de tractie van een winterband beter dan die van een zomerband in geval van het rijden op beijzelde, besneeuwde of natte wegen.
  3. Naast het grotere aantal lamellen is de sneeuwband ook voorzien van diepere en bredere groeven op het loopvlak, met als resultaat een onmiddellijke afvoer van modder en sneeuw.

3. Wanneer is het gebruik van sneeuwkettingen nodig?

Het doel van kettingen is het doordringen in de sneeuwlaag en het verhinderen dat deze zich ophoopt op de band, wat tot gevolg zou hebben dat het voertuig niet meer aangedreven kan worden.
Door het voertuig in de winter uit te rusten met winterbanden kan in 99% van de gevallen montage van kettingen voorkomen worden.
Zij zijn alleen toegestaan op besneeuwde wegen, ongeacht het jaargetijde en op delen van wegen die zijn voorzien van het verkeersteken B26 "speciale uitrusting verplicht".

b26

HERINNERING:

De fabricage van sneeuwkettingen is sinds 31 maart 1986 onderhevig aan nieuwe normen. Niettemin is het gebruik van uitrustingen die voor die datum zijn aangeschaft toegestaan.
Het gebruik daarvan is niet gereglementeerd. Daarentegen, wanneer op weggedeelten met het verkeersteken B26 "sneeuwbanden toegestaan" niet nader is vermeld, dan dient de bestuurder sneeuwkettingen te gebruiken.

Opgelet!

Het is uiterst belangrijk:

  • Nooit harder te rijden dan 25 km/u met banden die zijn uitgerust met kettingen.
  • De kettingen te verwijderen zodra er geen sneeuw meer op de weg is op straffe van het beschadigen van zowel het wiel (band, velg) als het voertuig zelf (wielkast, carrosserrie,..).

Er bestaat een alternatief voor de klassieke metalen ketting: de ketting van textiel, die vooral is aan te raden voor voertuigen met een beperkte wielkast.

Zoeken
Autobanden