Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

U.T.Q.G. (Uniform Tire Quality Grading) Auto

De classificatie UTQG meet het prestatieniveau van een band, afhankelijk van drie vergelijkende gegevens, om u te helpen bij het maken van uw keuze. Deze gegevens zijn afkomstig van testen die zijn uitgevoerd onder strikte voorwaarden (op circuit) en de resultaten zijn informatief. De UTQG indexen zijn te vinden op de wang van de band (zie voorbeeld hieronder: 280-A-A).

Slijtage van het loopvlak (Treadwear)

De Treadwear index komt overeen met de slijtagesnelheid van een band. Deze index wordt verkregen door een test, uitgevoerd op circuit en over een afstand van 9600 km onder beheerste omstandigheden. Deze index is begrepen tussen 60 en 620 en de referentiewaarde is 100. Bijvoorbeeld, een band met een Treadwear van 50 slijt 2 keer zo snel als een band met index 100, terwijl een band met een Treadwear van 420, 4,2 keer minder snel slijt.
ONTHOUD: Hoe hoger de Treadwear index, hoe hoger de levensduur van de band.

Grip (Tractie)

De Tractie-index komt overeen met de grip van een band op nat wegdek. Deze index wordt uitgedrukt in de letters AA (de hoogste index), A, B en C (laagste index). De index C is de laagst aanvaardbare.
ONTHOUD Hoe hoger de index, hoe korter de remafstand.

Attentie

De tractie-index komt overeen met de grip op nat wegdek op de rechte lijn.

Hittebestendigheid (Temperatuur)

De temperatuurindex komt overeen met de weerstand van de band tegen verhitting en de capaciteit om de hitte te verdrijven. Deze index wordt verkregen aan de hand van een laboratoriumtest op een testwiel. Een overmaat aan warmte kan degradatie van de band veroorzaken. Deze index wordt uitgedrukt met de letters AA (de hoogste index), A, B en C (laagste index). De index C is het voorgeschreven wettelijk minimum.
ONTHOUD: Een hoge Temperatuurindex betekent dat de band goed bestand is tegen verhitting.

Attentie

De Temperatuurindex is van toepassing op een correct opgepompte band (onder- noch overspanning) onder "normale" gebruiksomstandigheden (geen bovenmatige snelheden noch overbelasting).

Zoeken
Autobanden