Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Montage en opslag AUTO

Montage en demontage van uw banden

Het monteren en demonteren van uw banden is een precies werk dat moet worden gedaan door speciaal opgeleide en uitgeruste professionals. Voor het demonteren van een band moet het ventiel en diens mechanisme worden verwijderd om de band volledig leeg te laten lopen. De verschillende onderdelen met betrekking tot het monteren van nieuwe banden - zoals loodjes en balanceringsgewicht, ventiel en binnenband (voor banden met binnenband) - moeten allemaal worden vervangen. Bepaalde banden hebben een looprichting die absoluut in acht genomen moet worden bij de montage. Dit is soms aangegeven op de buitenzijde ("ouside"). Tijdens de montage van de band op de velg mag de spanning niet hoger zijn dan 3,5 bar.
Let er op dat na de montage het dopje van het ventiel goed is vastgedraaid om maximale lekdichtheid van uw banden te garanderen. Tot slot, controleer na een honderdtal kilometers of de bouten van de wielen nog goed aangedraaid zijn.

Balanceren

Balanceren is noodzakelijk bij elke verwisseling van een band op de velg, ter voorkoming van vibraties en van evenwichtsgebrek bij het nemen van bochten. Het balanceren is noodzakelijk voor zowel de voor- als achterbanden van uw voertuig. Weet dat uw banden en de mechanische onderdelen van uw voertuig zoals ophanging, lagers of zelfs de stuurinrichting, slechts enkele voorbeelden zijn van onderdelen die vroegtijdig kunnen slijten als uw banden niet uitgebalanceerd zijn.

Geometrie

Een revisie van de geometrie kan nodig zijn omdat die licht ontregeld kan worden, bijvoorbeeld door een schok tegen een stoeprand. Een correcte geometrie verlengt de levensduur van uw banden, verbetert de wegligging van uw voertuig en bevordert brandstofbesparing. Een slechte geometrie is tijdens het rijden moeilijk detecteerbaar; daarom adviseert PNEUS ONLINE om een revisie van de geometrie te laten uitvoeren, elke keer dat u de banden vervangt. Weet dat het rijgedrag van uw voertuig en uw veiligheid in het geding kunnen raken door de ontregeling van de geometrie.
De geometrie moet worden afgesteld wanneer u bemerkt:

  • abnormale slijtage van de binnen- of buitenranden van de banden,
  • tendens tot trekken naar één zijde bij accelereren en naar de andere bij remmen,
  • tendens tot trekken naar rechts of naar links bij een stabiele snelheid op een vlakke weg,
  • bepaalde stugheid in het stuur,
  • slechte centrage van het stuur,
  • de wielen komen na een bocht niet snel terug in de 'rechte lijn'

Wanneer het nooszakelijk is om de geometrie af te stellen, dan is dat altijd te wijten aan een defect element of harde schok (bijvoorbeeld tegen een stoeprand) waardoor de oorspronkelijke afstelling is gewijzigd.

Opslag van uw banden

Let erop dat uw banden correct worden opgeslagen. Er zijn enkele basisregels die gerespecteerd moeten worden. In het begin van het winterseizoen, als u uw zomerbanden demonteert, denk er dan aan om ze te markeren met twee letters (RV voor rechts voor, RA voor rechts achter, enz.). Zo kunt u ze na de winter weer correct monteren.
Dit geldt uiteraard ook voor de winterbanden. Het is belangrijk om de banden te reinigen en ze te ontdoen van in de groeven ingereden steentjes. De banden dienen te worden opgeslagen in een koele en droge ruimte en beschermd tegen zonlicht.

Zoeken
Autobanden