Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Luchtdruk AUTO

Uw banden op goede spanning

Elke autoconstructeur selecteert, test en keurt verschillende banden goed voor elk van de aangeboden modellen, afhankelijk van criteria als gewicht, prestatie, maat, enz. De last- en snelheidsindexen vormen twee zeer belangrijke criteria bij de selectie van banden en bepalen de spanning die op uw banden wordt toegepast.
De aanwijzingen over de toe te passen spanning zijn te zien aan de binnenzijde van het brandstofklepje, bij het bestuurdersportier, in de handleiding van uw voertuig of soms zelfs in het motorcompartiment.
Let erop dat er twee spanningsmogelijkheden worden geboden voor uw banden: voertuig zwaar beladen of op autosnelweg en voertuig met normale lading. De spanning van uw banden dient koud te worden gecontroleerd, dat wil zeggen dat uw voertuig in de laatste twee uur niet meer dan 3 à 5 kilometer moet hebben gereden. In het tegengestelde geval, indien u bijvoorbeeld langs de snelweg stopt en uw banden warm zijn, voeg dan 0,3 bar toe aan de aangegeven spanning (1 bar = ongeveer 1 kg/cm2) en controleer de spanning opnieuw als de banden koud zijn. Verminder nooit de spanning van warme banden.
De dopjes van de ventielen dienen geplaatst te zijn om een goede lekdichtheid te garanderen en dienen te worden vervangen als u nieuwe banden monteert.

De risico's van een band met slechte spanning

Een band met een te lage spanning, zelfs heel weinig, raakt oververhit en kan klappen. Het loopvlak van de band zal sneller slijten aan de randen en uw brandstofverbruik neemt toe. Soms kan zelfs de wang van de band slijten wanneer de spanning van de band in belangrijke mate te laag is. Daarentegen zal het loopvlak van een band die veel te hard gespannen is, veel harder slijten in het midden en is veel kwetsbaarder wanneer u op een oneffen wegdek of op puin rijdt.
Zorg voor een juiste bandenspanning door die ongeveer een keer per maand, maar ook bij plotselinge temperatuurverschillen, te controleren. Het wordt ook aangeraden het reservewiel maximaal, maar binnen de toegestane grens op te pompen.

Zoeken
Autobanden