Even geduld a.u.b...
Even geduld a.u.b...

Inrijden en slijtage Motor

Inrijden van motorbanden

Nieuwe banden danken hun glimmende uiterlijk aan de producten die worden gebruikt voor het uit de vorm nemen van de band, een glijmiddel, "verwijderwas" genoemd. Dit glijmiddel maakt een nieuwe band extreem glad. Om die reden is het belangrijk de nieuwe band voorzichtig in te rijden gedurende 30 à 50 km, de tijd dat de normale slijtage deze was van het oppervlak van de band verwijderd en deze zijn normale grip kan bieden.

Gedurende deze eerste tientallen kilometers wordt het aangeraden om progressief te handelen, net als u zou doen bij rijden op gladde ondergrond: geen plotselinge acceleratie, remmen of van richting veranderen en geleidelijk nemen van bochten.

Slijtage van motorbanden

Het slijtagepercentage van de band wordt afgelezen dankzij de slijtage-indicatoren die zich in het profiel bevinden. Wanneer de slijtage-indicator is bereikt, is het tijd om de band te vervangen omdat deze indicator aangeeft dat de band de wettelijk minimum rubberdikte heeft bereikt. Het wordt zelfs aangeraden om niet tot zover te wachten voor het vervangen van de voorband. Niet in het minst omdat met het slijten, de groeven van het profiel aan diepte verliezen en daarmee de capaciteit om water te evacueren. In verhouding tot bij een nieuwe band bestaat bij regenachtig weer meer gevaar voor aquaplaning wegens het verlies aan grip. Als de indicator eenmaal is bereikt dan heeft de band zijn capaciteit voor het evacueren van water verloren.

Vervolgens, onafhankelijk van de diepte van het profiel, verliest de band met de temperatuurcycli aan kwaliteit. Elke keer dat u rijdt, is de band onderhevig aan een temperatuurcyclus: hij verwarmt en koelt weer af. De herhaling van deze cycli heeft uiteindelijk een achteruitgang van de kwaliteit van de band tot gevolg. Hij verliest vooral aan grip.

Tot slot, verouderd een band, zelfs zonder ermee te rijden, eenvoudigweg door de tijd die verstrijkt. Het materiaal en de structuur van de band beginnen hun kwaliteit te verliezen. Deze veroudering uit zich vaak in het verschijnen van haarscheurtjes. Wanneer u een tweedehands motor koopt die al een jaar of langer niet heeft gereden, dan is het daarom van essentieel belang dat u de banden vervangt, zelfs al lijken ze weinig versleten.

Zoeken
Motorbanden